Werken in weer en wind, met passie voor het vak. Het verhaal van onze medewerkers is er één van complete toewijding voor het leveren van veilige energie, op elk moment van de dag. Beleef ons werk en wat er allemaal bij komt kijken.

Sneeuwstorm

Vrijdag 25 november. Extreme sneeuwval, regen en rukwinden trekken over het land. Hoogspanningsmasten bezwijken onder de ijsafzetting en kabels ‘dansen’ in de wind. In de gemeente Berkelland in de Achterhoek zorgt een omvangrijke kabelbreuk bij Essent ervoor dat er in Eibergen en Neede geen stroom meer kan worden geleverd. Bij Nuon treedt direct een noodscenario in werking. Besloten wordt dat het gebied spanning krijgt vanuit het eigen onderstation in Borculo, dat nog capaciteit over heeft, en er worden extra aggregaten geplaatst bij transformatorhuisjes in Eibergen.

Door het extreme weer komen de werkzaamheden maar langzaam op gang. Storingsmonteurs zien geen hand voor ogen en staan uren in de bitterkoud. Om kwart voor drie ‘s nachts wordt het eerste aggregaat in Eibergen aangesloten. De mensen in de omgeving hebben weer ‘een beetje’ stroom. Om de pieken in verbruik op te kunnen vangen, arriveren aggregaten uit Haarlem, Leeuwarden en Duiven. Tientallen collega’s zijn nu in touw om klanten niet in de kou te laten zitten. Op zaterdagavond is de noodvoorziening klaar. Warmte! De dankbaarheid van bewoners is groot. De volgende dag komt het sein van Essent dat onderstation Eibergen weer operationeel is. Door het snelle handelen is de samenwerking uitstekend verlopen, en kan de rust in de Achterhoek weer terugkeren.

Bron Personeelsblad Nuon Netwerk Services – via Robert Doornink, voormalig monteur bij Nuon.  

Sinterklaas kan de boom in

Voor de kinderen van het personeel organiseert de personeelsvereniging jaarlijks een sinterklaasmiddag. Een hoofdmonteur speelt dit jaar voor Sinterklaas. Op weg naar het feest, al in tenue, krijgt hij een storingsmelding bij een boerenbedrijf. ‘Sinterklaas’ bedenkt zich geen moment: “De kinderen nog wel even kunnen wachten, maar de boer niet.” Hij klimt in vol ornaat met klimschaatsen de paal in om de storing te verhelpen!

Verhaal aangeleverd door dhr. J.M. Looijen, oud-voorzitter van de personeelsvereniging van de PGEM

 

Onderzoek warmtepomp

Het is het jaar 1973 wanneer de afdeling Voorlichting van de PGEM het startsein geeft voor een uniek energiebesparingsonderzoek. De PGEM wil graag weten wat de toepassingsmogelijkheden zijn voor ruimteverwarming door een elektrisch aangedreven warmtepomp. Ondanks dat de eerste conclusies van het onderzoek nog niet erg hoopvol zijn, worden er warmtepompinstallaties geïnstalleerd in drie rayonkantoren van de PGEM. In Ede met gebruik van grondwater, in Hattem met buitenlucht en in Wychen worden verticale warmtewisselaars in de aardbodem gelegd. De installaties zijn in 1985 gerealiseerd, en wel met apparatuur die gewoon in de vakhandel verkrijgbaar is.

Eén van de installaties gaat de wereld over. De verwarming in Wychen krijgt nationaal en internationaal veel bekendheid. Het is voor het eerst in Nederland dat er verticale warmtewisselaars worden toegepast in combinatie met een elektrisch aangedreven warmtepomp. Door het plaatsen van verticale pijpen in de bodem, met een lengte tot wel 10 meter, kunnen de wisselaars warmte aan de aardbodem onttrekken. Met het onderzoek wordt veel ervaring opgedaan. De ontwerpen worden op meerdere plekken tentoongesteld en de afdeling Voorlichting publiceert diverse artikelen. Zo dienen de installaties naast energiebesparing ook ruimschoots en nog vele jaren lang als voorlichtingsmedium.

Bron: Kasper Wiskie, oud medewerker PGEM, afdeling Voorlichting te Arnhem

Feestelijke viering gasfabriek Tiel

In november 1955 zijn de poorten en muren van het GGR-Gas gebouw in Tiel feestelijk versierd. De slingers, vlaggetjes en feestverlichting verraden dat er iets groots te vieren valt, en wel, dat de fabriek maar liefs 100 jaar bestaat!

De eerste steen die tijdens de bouw in 1854 is gelegd door G.W. Caron is zelfs nog bewaard en ligt in het Flipje & Streekmuseum. In 1855 opent de fabriek haar deuren en staat honderd jaar later nog steeds in de Rechtbankstraat als eigendom van het gemeentelijk gasbedrijf GGR-Gas. Tot ver in de 20e eeuw is dit bedrijf verantwoordelijk voor de gasvoorziening van het Gelders Rivierengebied. Zo is de GGR-Gas in de jaren tachtig nog maar als een van de vier regionale gasbedrijven, naast de PGEM zelf, actief in het PGEM voorzieningsgebied. In 2000 wordt het bedrijf uiteindelijk toegevoegd aan Nuon, die met deze overname een marktaandeel van ongeveer 30% op de Nederlandse gasmarkt krijgt.

En het gasgebouw aan de Rechtbankstraat? Dat is in de jaren ‘70 gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwkantoor van de GGR-Gas. Deze is op haar beurt weer afgebroken in 2014. Op de locatie opent nu naar verwachting eind 2016 het cultureel centrum ‘de Westluidense Poort’ haar deuren.

De paarden van Napoleon

“Deze periode valt wellicht buiten het bestek van 100 jaar netwerkbedrijf, maar betreft een zaak die maar weinigen weten. Ik neem u mee naar 1903. Aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam staat de eerste elektriciteitscentrale die in de gemeente is gebouwd. Aan de kop van het terrein staat een enorme, houten paardenloods. Hier kunnen werkelijk honderden paarden in. Geen vreemde gewaarwording, in een tijd van voor de auto. Bij de intocht van de Franse legers (1806-1813) hebben hier de paarden van Napoleon nog gestaan. Om deze reden, of gewoon om de ouderdom, krijgt het gebouw de status van monument. Rond 1903 neemt de gemeente de loods in gebruik als kabel- en haspel opslag en opslag voor retourgoederen. Tot rond 1976 de noodzaak ontstaat voor de bouw van een 10 KV station en een buitenopstelling van twee zeer grote 150 KV transformatoren. Voor deze nieuwbouw is helaas geen andere plaats dan de loods. Toestemming wordt verleend om ‘het monumentje’ te slopen. Maar door de ouderdom was hier toch al niet veel moois van over.”

Bron: G.L.M. Dorland

Hoogte Kadijk elektriciteitscentrale 2